Someşul Mic să rămână curată – locuitorii despre ariile protejate

DSCF8951
Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca şi Asociaţia Apáthy István Egyesület au organizat dezbaterea cu tema “Beneficii socio-economice şi probleme în cadrul ariei protejate ROSCI0394 Someşul Mic” la care au fost invitaţi locuitorii satelor din comunele Mintiu Gherlii şi Mica şi locuitorii din oraşele Dej şi Gherla.

Întâlnirea a avut loc în data de 9 octombrie 2014 (joi), cu începere de la ora 13.00, la sediul Primăriei comunei Mintiu Gherlii. Factorii interesaţi locali au avut şansa unei dezbateri în ceea ce priveşte preocupările de protecţie şi conservare a ariei protejate ROSCI0394 Someşul Mic.

În cadrul întâlnirii au fost discutate şi analizate aspecte importante în legătură cu aria protejată, pe care le prezentăm în continuare:
– Locuitorii şi factorii interesaţi şi-au exprimat dorinţa ca aria protejată Someşul Mic să rămână la fel de curată şi de intactă cum este în prezent. S-a menţionat că în trecut locuitorii beau apă din Someş, dar acum nu se mai poate, deoarece Someşul este foarte poluat.
– Dintre ameninţările şi presiunile la adresa ariei protejate au fost amintite agricultura intensivă şi depozitarea gunoaielor pe malul Someşului.
– Exploatarea papurei pentru manufactură este un aspect pozitiv, dar se atrage atenţia că ar fi mai bine ca valorificarea acestei resurse naturale să se facă în mod responsabil.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai custodelui – APM Cluj şi ai aplicantului – Asociaţia Apáthy István Egyesület, care şi-au prezentat activităţile desfăşurate până în prezent în aria protejată.

Persoanele şi instituţiile care nu au reuşit să participe la întâlnire, dar care ar dori să îşi exprime opinia, pot să scrie un e-mail pe adresa asociaţiei: natura2000clujkolozsvar@gmail.com

Aceasta a fost o primă întâlnire de consultare, în urma căreia specialiştii îşi vor formula opinia, ce urmează a fi supusă din nou atenţiei publice în luna februarie 2015.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului ,,Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii, ROSCI0356 Poienile de la Şard şi ROSCI0394 Someşul Mic”.

Download comunicat de presa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s