Pășunatul fără permis crează probleme la Poienile de la Șard – locuitorii despre ariile protejate

DSCF8961
Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca şi Asociaţia Apáthy István Egyesület au organizat dezbaterea cu tema “Beneficii socio-economice şi probleme în cadrul ariei protejate ROSCI0356 Poienile de la Șard” la care au fost invitaţi locuitorii satelor din comuna Baciu.

Întâlnirea a avut loc în data de 10 octombrie 2014 (vineri), cu începere de la ora 10.00, la sediul Primăriei comunei Baciu. Factorii interesaţi și locuitorii au avut şansa unei dezbateri în ceea ce priveşte preocupările de protecţie şi conservare a ariei protejate ROSCI0356 Poienile de la Șard.

În cadrul întâlnirii au fost discutate şi analizate aspecte importante în legătură cu aria protejată, pe care le prezentăm în continuare:
– Speciile protejate din zonă
– Obligațiile și drepturile proprietarilor de pământ din zona ariei protejate (cei cu proprietăți de tip fânețe trebuie să păstreze destinația acestor terenuri și au obligația de a cosi în perioade prestabilite)
– Problemele deosebite create de pășunatul fără permis și autorizație. Localnicii sunt nemulțumiți pentru faptul că deși au făcut nenumărate reclamații, există și acum ciobani care, neținând cont de perioadele stabilite prin lege, își pasc oile pe toată durata anului pe pământurile localnicilor, unele chiar din aria protejată
– Posibilitățile de constituire a unor asociații a proprietarilor de terenuri, prin care se pot obține subvenții.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai custodelui – APM Cluj şi ai aplicantului – Asociaţia Apáthy István Egyesület.

Persoanele şi instituţiile care nu au reuşit să participe la întâlnire, dar care ar dori să îşi exprime opinia, pot să scrie un e-mail pe adresa asociaţiei: natura2000clujkolozsvar@gmail.com

Aceasta a fost o primă întâlnire de consultare, în urma căreia specialiştii îşi vor formula opinia, ce urmează a fi supusă din nou atenţiei publice în luna februarie 2015.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului ,,Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii, ROSCI0356 Poienile de la Şard şi ROSCI0394 Someşul Mic”.

Download: Comunicat de presa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s