Făgetul să fie plămânul verde al Clujului – locuitorii despre ariile protejate

DSCF8902

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca şi Asociaţia Apáthy István Egyesület au organizat dezbaterea cu tema “Beneficii socio-economice şi probleme în cadrul ariei protejate ROSCI0074 Făgetul Clujului – Valea Morii” la care au fost invitaţi locuitorii satelor din comunele Floreşti, Ciurila, Feleacu, Tureni şi locuitorii din oraşul Cluj-Napoca.

Întâlnirea a avut loc în data de 8 octombrie 2014 (miercuri). Factorii interesaţi locali au avut şansa unei dezbateri în ceea ce priveşte preocupările de protecţie şi conservare a ariei protejate ROSCI0074 Făgetul Clujului – Valea Morii.

În cadrul întâlnirii au fost discutate şi analizate aspecte importante în legătură cu aria protejată, pe care le prezentăm în continuare:
– În introducere a fost realizată o prezentare a schimbărilor climatice care afectează globul şi modul de relaţionare al acestor schimbări cu activităţile umane.
– Participanţii au fost împărţiţi în grupe de lucru care au identificat şi au prezentat în plen valorile existente în aria naturală protejată şi presiunile şi ameninţările care afectează situl Natura 2000.
– Printre presiunile şi ameninţările pentru aria protejată identificate de participanţi se numără defrişările, depozitarea ilegală a gunoaielor, urbanizarea (necorelată cu interesele ariei protejate), construcţiile în zone interzise.
– Discutând despre defrişările ilegale, participanţii au punctat faptul că cel mai important ar fi ca locuitorii să ia poziţie în această privinţă, dar încă mulţi locuitori nu ştiu că trăiesc într-o arie protejată.
– Dorinţa exprimată a participanţilor (viziune): Făgetul să fie plămânul verde al Clujului. Făgetul să devină un parc al locuitorilor municipiului Cluj, o zonă de recreere fără maşini.

La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai custodelui – Asociaţia Natura Transilvaniei, care au prezentat activităţile desfăşurate în calitate de custode.

Persoanele şi instituţiile care nu au reuşit să participe la întâlnire, dar care ar dori să îşi exprime opinia, pot să scrie un e-mail pe adresa asociaţiei: natura2000clujkolozsvar@gmail.com

Aceasta a fost o primă întâlnire de consultare, în urma căreia specialiştii îşi vor formula opinia, ce urmează a fi supusă din nou atenţiei publice în luna februarie 2015.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului ,,Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanţă comunitară ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii, ROSCI0356 Poienile de la Şard şi ROSCI0394 Someşul Mic”.

Download: Comunicat de presa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s